Arkiv for kategorien ‘Chokebore’

We’re from Honolulu, Hawai!

22. februar 2008 skrevet af: Thomas Damholt

Februar 1994. En lille scene. Unge mænd på guitar, bas, trommer. Et råb: “We’re from Honolulu, Hawai!”. En sonisk melodisk lydmur drøner ind i publikum, der vælter rundt i hinanden.

Det var på danmarks bedste spillested, 1000Fryd i Aalborg, og jeg var midt i mit livs koncertoplevelse. Selvom jeg var stangstiv, blev jeg dog lynhurtigt klar over at hér var noget helt særligt på færde. Bandet hed Chokebore og kom ganske rigtigt fra Hawai. De var på europaturné sammen med to andre bands fra det lille alternative pladeselskab Amphetamine Reptile Records: Guzzard og Today is the Day, der spillede en tung blanding af punk, indie og grunge, som jeg syntes rigtigt godt om.

Men Chokebore havde noget ekstra: Som de andre brændte de naturligvis for det og fyrede den totalt af, men de havde samtidig deres helt egen stil, der udover et fantastisk sammenspil, nok mest hang sammen med deres forsanger Troy von Balthazars karisma og fuldstændig uforlignelige og passionerede - ja, nærmest jodlende - sangstemme og så, naturligvis også, og nok så vigtigt, nogle totalt perfekte desperate sange om dette ensomme liv.

Min kammerat og jeg var som forandrede efter koncerten: Vi købte deres debutplade Motionless, der var og er et mesterværk, vi kunne ikke rigtigt finde nogle bands, der var på niveau med dem - kun kunne vi komme i tanke om Nirvana: Det var i hvert fald meget samme stil og med samme livsnødvendighed at Kurt Cobain skrev og spillede sine sange, blev vi enige om. Vi sagde igen og igen til hinanden at de må slå igennem og blive lige så store som Nirvana, når nu tiden åbenbart var moden til den slags musik.

Det skete som bekendt ikke, men de blev ved med at udgive obskure og storartede plader op igennem 90′erne og kom tilbage til 1000Fryd to gange mere. Nu er de opløst, men forleden sad jeg og søgte efter Chokebore på youtube og ja, så dukkede en række videoer op, bl.a. nogle de selv har lagt ud. 

Jeg er lykkelig for at kunne dele videoklippene med jer. Før youtube og myspace osv. var det jo stort set umuligt at videreformidle ens begejstring for uretfærdigt ubemærkede bands. Jeg fandt også deres hjemmeside http://www.chokebore.net/, hvor jeg kunne læse, at de faktisk var med som opvarmningsband på Nirvanas sidste turné. Ja, selvfølgelig kunne Kurt Cobain også li’ Chokebore…