Arkiv for kategorien ‘Jango’

Jango - simpel social radio

11. november 2008 skrevet af: Thomas Damholt
 
 
Jeg er ret begejstret for den sociale radiostation last.fm, hvor man kan få streamet musik, der minder om lige det band/den musiker, man kan li’ i “radiostationer”. Samtidig kan man se hvilke andre brugere, der kan li’ det samme og man kan på den måde inspirere og blive inspireret af hinanden. Man deles også om viden om musikere - det er nok det sted på nettet, jeg har kunnet finde flest oplysninger på meget obskure internationale navne. Man kan se hvem af de andre brugere, der skal til den sammen koncert som en selv osv. osv. osv. Muligheder og tastiness er på last.fm uendeligt…

En ting har jeg dog savnet: Nemt at kunne få spillet flere sange af samme kunstner. For det første er mange af sangene på last.fm kun 30 sekunders smagsprøver. For det andet er der ikke ret mange sange og man ryger med det samme videre til sange med andre kunstnere, der i mere eller, desværre ofte, mindre grad, ligner det man nu har valgt.

Men lige præcis det kan man på www.jango.com, som jeg er begyndt at bruge rigtigt meget. F.eks. er jeg lige nu endog meget begejstret for M.I.A.s etnotechnopop - særligt sangen Paper Planes, der bl.a. sampler The Clash, er nærmest genial, synes jeg. På Jango.com opretter jeg nu bare en M.I.A.-radiostation og kan høre et utal af sange eller, hvis jeg har lyst, f.eks. lade radiostationen spille mig sange af Ladytron eller Santogold, der jo minder en del om M.I.A. Men selvom jeg lader radiostationen køre og pludselig sidder og lytter til Death Cab for Cutie?!… er der på den side, som jeg er inde på en hurtig redning: links til et utal af M.I.A.-sange. Forfriskende simpelt og inspirerende. Jeg kan også lade mig inspirere af andre brugere, der også ka’ li’ og lytter til M.I.A. Jeg kan e-maile sange til venner, købe musikken - bl.a. som ringetone m.m.

Hm, det ville være dejligt at høre posthardcore-bandet: Blood Brothers og måske finde et par andre bands, der ligner og er næsten lige så gode…

Lån M.I.A. via bibliotek.dk

Lån Blood Brothers via bibliotek.dk

Hvorfor downloade musik, når man kan streame?

23. april 2008 skrevet af: Mads

Deezer   Last.fm Logo
Der er kommet en klar tendens på nettet, der går i retning af, at musik bliver mere og mere tilgængelig i streamet form. Bare lige for, at vi alle ved, hvad vi snakker om, så mener jeg her, at man hører musikken direkte på nettet i modsætning til at downloade musikfiler, så de ligger på éns computer/Mp3-afspiller.

Jeg har i et tidligere indlæg omtalt bandet Barra Head, som i januar netop lagde deres nye plade ud til fri aflytning i et par uger på deres MySpace-profil. De seneste par måneder har jeg kunnet konstatere, at det nu er blevet næsten standard for kunstnere at gøre det. For mig at se er det da også en rigtig god ting for alle parter. Bandet får promoveret sit “produkt” uden at give det helt væk, da det kun er for en begrænset periode, og som lytter får man mulighed for at høre et helt album fremfor bare en enkelt single. Som sagt så hold øje med, når din favorit-kunstner udgiver noget nyt, for så ligger hele el. store dele af pladen sikkert på deres MySpace-profil :o)

Der er efterhånden også kommet rigtigt mange steder på nettet, som streamer musik efter lige præcis din smag.  Udover de traditionelle netradioer, der kan være inddelt i forskellige genrer (som fx DRs DAB-radiostationer), er der også kommet forskellige tjenester, hvor man som bruger laver sin egen “radiostation”. Det kan være en kunstner eller en titel på en sang, som danner grundlag for stationen, og herefter præsenterer tjenesten musik af denne kunstner samt lignende musik. Som bruger kan man så vurdere, hvor godt man kan lide musikken og på baggrund af det, husker tjenesten éns musiksmag. Last.fm er et eksempel på sådan en tjeneste, og der findes mange ligesom den. Prøv fx Jango.com eller Deezer.com, hvor man også kan skræddersy sin egen radio.

Man skal selvfølgelig gøre sig klart, at man ikke altid kan være heldig at finde et helt bestemt nummer, men personligt synes jeg, at det er rigtigt sjovt at blive præsenteret for ny musik via de her tjenester.

Jeg synes også, at man generelt kan tale om, at det i dag er knapt så vigtigt at eje musik (enten i fysisk form eller som Mp3-filer), som det er at vide, hvor man kan finde lige præcis den musik, man kan lide. Dette er naturligvis en sandhed med modifikationer for diverse streaming-tjenester har selvfølgelig deres begrænsninger. Det er fx ikke muligt at høre musikken på en transportabel afspiller, ligesom at jeg personligt også gerne selv vil eje noget musik med kunstnere, jeg virkeligt godt kan lide (oveni købet på CD!).

Hvad er din holdning og eventuelt dine erfaringer med streaming-tjenester? Bruger du nogle af de omtalte tjenester eller kender du nogle andre gode? Synes du, at det er irriterende ikke at eje musikken? Eller bliver du omvendt også inspireret af den nye musik, du støder på via disse tjenester? Og kan du stadig finde på - ligesom jeg - at låne el. købe noget så gammeldags som en CD?