Arkiv for kategorien ‘Roskilde Festival’

Nerverne på højkant

23. oktober 2014 skrevet af: Thomas Damholt
Coveret til albummet Fun af Die Nerven

Coveret til albummet Fun af Die Nerven

Det er nok en kendt sag for rigtige musikelskere, at man sjældnere, jo ældre man bliver, får de helt særlige musikalske oplevelser, der giver gåsehud eller slår benene væk under een. Sådan er det i hvert fald for mig. Derudover har de få gange, det er sket ved en live koncert med musik, som jeg ikke har kendt inden, været helt specielle oplevelser, som jeg bærer med mig videre i livet.

En sådan oplevelse havde jeg på årets Roskilde Festival. Jeg havde læst i programmet at Die Nerven fra Stuttgart spillede en blanding af post-punk, math og støjrock og det lød på papiret for mig, som det helt rigtige mix, så jeg traskede til Pavillion Scenen lørdag aften for at tjekke dem ud. Jeg dukkede op lidt inde i koncerten og var i starten egentlig lidt skuffet, da den unge trio på scenen virkede til at være lidt i deres egen verden og der var noget ustruktureret og famlende over det musikalske udtryk.

Men som med så megen anden god musik, krævede og kræver Die Nerven en vis fordybelse for at komme ind under huden og den lørdag voksede og voksede koncerten bare på mig, så jeg ved afslutningen stod tilbage med lyst til meget mere sammen med det primært tyske publikum, der tydeligvis kendte Die Nerven og blandt andet havde medbragt stort tysk flag, som vi i front undervejs pludselig stod inde under - ret specielt og underligt passende. Die Nerven havde bestemt også lyst til mere - blandt andet ville den drengede trommeslager, der spillede i underbukser  stagedive og spurgte pænt, underligt genert, men samtidig fandenivolsk om lov, men fik et nej og gav op…

Hjemkommet fra Roskilde Festival har jeg opstøvet al den musik med Die Nerven jeg kunne komme i kontakt med. Desværre er det selvfølgelig ikke så nemt at få fat i den her tysksprogede undergrundspunkstøjrock på grammofonplade, som er det format jeg helst vil eje. Heldigvis er der en række af deres gode sange på youtube og så opdagede jeg at Roskilde Bibliotekerne sandelig har deres helt nye album Fun på CD - jubi!

Fun er, som man kan bekræftes i ved at læse tyske anmeldelser af albummet, simpelthen et moderne, sjældent postpunk/støjrock mesterværk. Alle lyde sættes skævt på den helt rigtige måde og der er så sindssygt meget nerve i fremførelsen af teksterne som jo, som den slags skal, handler om hvordan man som et følsomt menneske i umulig kamp forsøger at finde mening og ro i en voldsom fremmedgørende verden. Fx illustreret ved denne tekststump fra sangen Angst:

Ich habe Angst vor Begebenheiten
Ängste vor Situationen
Obwohl ich weiß dass diese Ängste sich überhaupt nicht lohnen
Versteckst du dich?
Oder drehst du dich weg?
In meinem Kopf spielen sich Dinge ab
Die keiner versteht, die keiner verstehen will
Ich erwarte nichts mehr

Lån Fun gennem Bibliotek.dk

Det SKAL du se på Roskilde! Del 3

19. juni 2008 skrevet af: Thomas Damholt

The Dø
The Dø

Allan og Mads har tidligere skrevet hvad de synes man skal se på Roskilde Festival i år. Hér kommer mit bud:

My Bloody Valentine - http://www.myspace.com/mybloodyvalentine
For første gang i 16 år kan de banebrydende poetiske støjrockere i My Bloody Valentine opleves live. Siden mesterværket Loveless fra 1990 har en større skare af tilhængere - inkl. mig - ventet på at hovedkomponisten og perfektionisten Kevin Shields skulle tage sig sammen og fokusere på at lave en (umulig) opfølger til Loveless.
Oplev smukke melodier under dronende guitarstøj.

The Hellacopters - http://www.myspace.com/hellacopters
Mit yndlingsliverockband (kun overgået af Rolling Stones) takker af efter 14 år. Jeg oplevede dem trykke nyskabende metalpunk af på 1000Fryd i Aalborg tilbage i 1994, hvor Hellacopters var et fritidsprojekt for Nicke Andersson, der dengang primært var trommeslager i Entombed. Siden er der gået stadionrock i den og Hellacopters helt egen blanding af MC5, The Stooges, Rolling Stones og Lynyrd Skynyrd har været exceptionel live og på plade. Bered dig på pludselig at spille luftguitar!

Jay Reatard - http://www.myspace.com/jayreatard
Fra midterne af 90′erne begyndte garagerock revivalen, der med afsæt i 60′ernes garagerock smed et skud opdateret punkrock oveni. Siden fik genren mainstreamnavne som The Hives og White Stripes. Memphis var selvfølgelig leveringsdygtige i sådane bands - særligt The Oblivions, mens også  The Reatards med Jay Reatard i front var rigtig fede. Hér i 2008 fik jeg et myspace tip til Jay Reatards nye solo-materiale og må konstatere at han virkelig har formået endnu engang at opdatere den gamle rock. Hvis du kan li’ Dùné, må du opleve Jay Reatard i Roskilde. 

The Dø - http://www.myspace.com/thedoband
For et par dage siden opdagede jeg gennem en ven på last.fm finsk-franske The Dø, der vel spiller en slags let eksperimenterende folkrock. Den smukke forsangerindes skrøbelige stemme minder meget om Nina Perssons og melodierne sidder SMÆK lige i hovedet. Live kan de også levere varen - se klip herunder fra youtube - så fang dem på Roskilde!

Det skal du se på Roskilde! Del 2

9. maj 2008 skrevet af: Allan

Roskilde Festival 2008 

Efter Mads har anbefalet hvad han synes man skal se, er det nu min tur til at komme med anbefalinger.

Neil Young
Rust sover aldrig. Man skal unde sig selv at se Neil Young, hvert år på Roskilde er der et af rockens koryfærer som man bare skal se. Tidligere har det været Bob Dylan, Roger Waters, Brian Wilson. Neil Young har haft en omtumlet karriere og har også udgivet et par meget spøjse plader i starten af firserne, hvor der var godt med vocoder og syrede tekster. Men det på trods er han altid god for en gammeldaws rock koncert.

Danske bands
Flere gode danske navne har fundet vej til roskilde plakaten. VETO har jeg oplevet før på Roskilde, det var en intens oplevelse selvom de spillede om ret tidligt på dagen, håber de får lov at spille om aftenen. Henrik Hall der tidligere havde sin gang i Loveshop er også et must. Alphabeat tror jeg også kan sparke en fest igang. Men ellers vil jeg opfordre til at høre et hvilken som helst dansk band, det er som de lige opper sig lidt mere når de står på scenen i Roskilde.

Noget elektronisk
På et eller andet tidspunkt begynder lejerkulleren at melde sig, så er det godt med noget elektronisk musik til at få danset støvet/mudderet af kroppen og få et par solide mavepumpere af bassen. I år skal man helt sikert unde sig Chemical brothers og Fedde le Grand. Gnarls Barkley kan gå begge veje, det kan blive enormt fedt men de kan også drukne i en alt for stor scene.

Jävla Svenska!
Vort svenske broderfolk er også godt repræsenteret. Her kan Lykke Li, Familjen, Säkert! og José González anbefales. Så få fat i et par Pripps, lad håret i nakken gro, find en tilpas selvglad/tumpet grimasse og straks er du en del af flokken af svenskere der udbryder:”Fy Fan, det danska öl er starkt!”

Husk! De største oplevelse er ikke altid dem på orange. Enig eller uenig? smid en kommentar.

Det skal du se på Roskilde! Del 1

7. maj 2008 skrevet af: Mads

Roskilde Festival 2008

Til sommer - nærmere bestemt den 3.-6. juli - afholdes det officielle program af årets Roskilde Festival (allerede fra den 29. juni er der dog warm-up aktiviteter for festivalfolket). Jeg skal desværre ikke med, men det skal afholde mig fra at give mine anbefalinger til, hvad man ikke bør snyde sig selv for at se på festivalen, hvis man er så heldig at skulle afsted.

18th Dye - MySpace
- I disse genforeningstider, hvor gamle bands med mere eller mindre held finder sammen igen, er det en glædelig begivenhed, at denne hedengangne dansk/tyske støjrockgruppe fra de glade 90′ere har begået en ny plade. Det holder stadig!

Jeg ville ønske, jeg kunne sige det samme om The Cult - MySpace, som ligeledes spiller på årets festival, og som ligeledes har udgivet en ny plade efter mange års pause, men der må jeg desværre sige, at det er noget fesent comeback, de har lavet med pladen “Born into this”. Men okay, hvis de spiller en masse af de gamle numre, så skal deres koncert nok blive en fest.

The Notwist - MySpace
- Jeg faldt for dette tidligere hardcore punkband fra Tyskland, da de i 2003 udsendte pladen “Neon Golden”. En stille halvelektronisk sag, der ligger meget langt fra noget som helst hardcore. Det er derimod stemningsfuld, sprød electronica med spredte guitarudbrud og meget iørefaldende melodier. Har ikke hørt deres seneste udspil, men det glæder jeg mig til.

Slayer - MySpace
- Bandet har spillet den samme ekstreme, vrede musik i 25 år. Det er et af de bands - som AC/DC og Motörhead - hvor man virkeligt ville rynke på næsen, hvis de pludselig skiftede stil. Deres musik er lig med sublimt (hurtigt) trommespil, hvinende guitarsoli, tekster om helvede og død. Og naturligvis ondt i nakken efter en hel koncert med hovedrysten! Det er ondt og grimt, men man kan ikke andet end blive i godt humør :o)

Det var mine personlige favoritter. Hvad vil du gerne se på årets Roskilde Festival?