Arkiv for kategorien ‘grammofoner’

Farvel til Grammofonen

2. september 2008 skrevet af: Allan

Jeg er ked af at skulle sige det, efter at Thomas har prøvet at give kunstigt åndedræt til grammofonen: Men den er død.

Selvom salget af vinyl er steget skal det ses i sammenligning at Avril Lavigne “Girlfriend” blev downloadet 7,3 million gange, lovligt vel at mærke, og at der i 2007 blev downloadet over 1,7 milliarder musiknummere.

Så derfor er vinylsalget kun en dråbe i havet. At man ser pladespillere i tilbudsaviserne er nok mere et forsøg fra supermarkederene på at komme i lommerne på de stakkels sjæle, der er brændt inde med flere hyldemeter kikset hippiemusik. Slagtilbuddene på billige kinesiske pladespillere appelerer til fædre, der ser det som en oplagt mulighed for at få skolet deres internetfikserede afkom med fortidens toner; stakkels børn siger jeg bare.

Grammonfon lever selvfølgelig videre i disse individer, mere som et historisk vingesus fra ungdommen, end en egentlig spiller på det globale musikmarked. Jeg får måske samme nostalgiske trip, når der bliver solgt cd-afspillere om 10 år, og generationen efter mig får det nok på samme måde, når der bliver genudgivet den første Ipod om 20 år.

Comeback til Grammofonen!

27. august 2008 skrevet af: Thomas Damholt

grammofonpickup.jpg

Jeg er en af de gamle grammofonplade-entusiaster, der ikke kunne drømme om at smide sine gamle LP’er ud eller pakke pladespilleren væk. Næ, nej pladespiller og LP’er har hjemme hos os den prominente plads i stuen lige ved siden af fjernsynet og, selvfølgelig - man er vel bibliotekar - bøgerne. Vi har faktisk ikke engang en CD-afspiller, men det skyldes jo selvfølgelig at vi afspiller og overfører CD’er på computer til MP3-afspillere.

Og, ja jeg er jo vokset op med at købe plader i min ungdom i 80´erne og 90´erne, så det er jo nok meget naturligt at jeg har beholdt dem, når man også er sådan lidt (forhåbentligt godt skjult) teknologiforskrækket og tilbage til jorden-agtig. Jeg har med slet skjult tilfredstillelse fulgt hvordan nichekunstnere inden for techno-, hip-hop-, garagerock- osv.-genrer stædigt siden CD’ens fremkomst har fastholdt også at udgive på vinyl. Jeg følte også at noget var i gære, da temmeligt overraskende, pludselig engang sidste år solgte selv Bilka pladespillere - godt nok nogle, der primært vel var til at overføre vinylplader via USB-port til computeren, men alligvel.

Så i går læste jeg en artikel i Rolling Stone fra juni med titlen: “Vinyl Returns in the Age of MP3″, skrevet af David Browne. Ifølge den er grammofonpladesalget i USA - ja, nærmest eksploderet! I 2007 blev der solgt 1 million LP’er, i 2006 var tallet 858.000 og tallet for 2008 forventes at stige til 1,6 millioner! Altså næsten en fordobling på 2 år. Dette citat fra starten af artiklen siger det hele, og hurra! jeg sidder netop nu og hører The Who: Quadrophenia på LP:

“For his 19th birthday, Simon Hamburg wanted only one present: a turntable for his dorm room at the University of Southern Mississippi. His father bought him a portable $69 model, and Hamburg’s older brother chipped in LPs by Simon and Garfunkel and the Who. “Listening to ‘Baba O’Riley’ on vinyl is always better than listening to ‘Baba O’Riley’ on anything else,” Hamburg says. “You can hear every instrument. It sounds stupid, but it’s like you’re feeling the music. You’re part of it.”" Læs hele artiklen.

Nu sidder du måske og tænker: “ja, men for søren da, manden arbejder jo på et bibliotek og bibliotekerne var jo så hysterisk åndssvage at smide LP’erne ud dér for 10-15 år siden…” Og, ja det gjorde bibliotekerne (faktisk inden jeg blev fastansat, må jeg lige nævne…), men det var ikke alle!!! Faktisk kan man stadig låne en hel masse LP’er på nogle af de store biblioteker. En søgning på The Who på grammofonplade giver hele 28 hits i www.bibliotek.dk, hvor man jo kan bestille fra hele landet.

Så det er bare med at støve grammofonen af og låne The Who på LP på biblioteket, som i de gode gamle dage…

Lån The Who på LP via bibliotek.dk