Arkiv for kategorien ‘The Black Keys’

Et perfekt soundtrack til en lang, kold, men smuk vinter

28. januar 2010 skrevet af: Thomas Damholt

Det hører til sjældenhederne at en minimalistisk blues-duo kan løfte et helt album uden at der går tomgang i den. The Black Keys, har - ligesom måske kun The White Stripes - evnet det på fire albums siden 2002. Dette skyldes i høj grad guitarist og sanger Dan Auerbach’s fine, varierede sang og eksplosive guitarspil, og duoens flittige afstikkere i retning af funk, soul og rock, dygtigt inspireret af giganter som Jimi Hendrix og James Brown.

Kunstnere bliver ofte først rigtigt interessante, når de går fra den trygge, gode formular og udfordrer sig selv. Sådan er det med The Black Keys og deres nyeste album fra 2008: Attack & Release. For første gang har de for alvor gjort brug af de tekniske muligheder i et studie og - ikke mindst - hentet en producer ind i det. At de er hooket op med en kapacitet som Danger Mouse, der altid sætter kraftigt aftryk på sine mange samarbejder, er også et tydeligt tegn på ikke at ville træde vande, men derudover også på et fint instinkt. For The Black Keys og Danger Mouse er faktisk et match made in heaven på Attack & Release.

Danger Mouse er en af de producere, der evner at flyde med på kunstnernes indre, måske skjulte talenter, og få dem frem i lyset og samtidig tilføje interessante, ikke-skurrende detaljer til lydbilledet. Den højstemte, melankolske side af The Black Keys træder på Attack & Release tydeligere end før frem, måske mest klart i den afsluttende sang, balladen: Things Ain’t like they used to be, hvor også Dan Auerbach’s næsten Jeff Buckley’ske vokal gnistrer.

Attack & Release byder udover dette også på stærkt varierede elementer, der dog hænger sammen som et hele. Den hypnotisk, syrede tung-rock på I got mine og Strange Times, der kan minde om “ørken-rockerne” i Queens of the Stone Ages opdatering af Led Zeppelin, fletter sig således fint sammen med den førnævnte melankoli. Det hypnotiske, næsten mareridtsagtige, går igen på fx Psycotic Girl og Lies og tilføjer et velkomment, mere farligt anstrøg til The Black Keys’ lydmaleri.

Jeg kan - desværre eller heldigvis - ikke putte et genre-klistermærke på Attack & Release, men jeg kan fortælle at albummet er et perfekt soundtrack til en lang, kold, men smuk vinter som denne. 

Lån eller reservér cd’en: Attack & Release

Lån Attack & Release som netmusik