Arkiv for kategorien ‘Sonic Youth’

Expressway to Yr. Skull

9. juni 2010 skrevet af: Peter Thygesen

The Eternal lavet af Sonic Youth

Om det er skiftet fra Geffen til det mindre pladeselskab, Matador, der har gjort udslaget, skal her være usagt, men faktum er, at Sonic Youth på The Eternal pludselig igen lyder som om de mener det. Pladen er dedikeret til den nyligt afdøde Stooges-guitarist, Ron Asheton (og ligeledes afdøde Johnny Thunders er afbilledet på coveret), måske som en erkendelse af tidens knaphed. I hvert fald spiller Sonic Youth mere fremadrettet og fokuseret end de har gjort meget længe.

Da bandet i 1980’erne brød igennem i undergrunden med plader som Evol, Sister og Daydream Nation, var det med en særegen lyd, der genoplivede guitaren og redefinerede dens rolle i rocken. Karakteristisk var den ringende og dissonante lyd, der fremkom fordi der blev spillet på sært stemte guitarer, endda ofte med skruetrækkere og trommestikker. Dengang lød bandet tilpas farligt i sin afsøgning af det typisk amerikanske til at være blandt de mest spændende på scenen. Siden da har det dog af og til virket som om, at bandet har stillet sig tilfreds med sin mere eller mindre cementerede rolle som støjrockens konger. På det sidste har dog både Sonic Nurse og Rather Ripped peget i den rigtige retning.

The Eternal er Sonic Youths 16. album, alderspræsidenten, Kim Gordon, er 57, og alligevel er det en plade, der er oser af nerve og nødvendighed. Numre som What We Know og Antenna har i overflod af fremdrift og tyngde, og heldigvis har bandet ikke glemt hverken forvrængning, de klokkeagtige guitarer eller de mærkværdige akkorder. Generelt synger Kim Gordon (igen) de bedste numre, eksempelvis rockeren Calming the Snake og den lange og fantastiske afslutningssang, Message the History, hvor tempoet er skruet en smule ned og instrumenterne løfter nummeret effektivt og smukt langt ind i guitarhimlen. The Eternal er Sonic Youths bedste i mange år og anbefales på det kraftigste.

Bestil The Eternal i Bibliotek.dk
Lån The Eternal på Netmusik.dk