Arkiv for kategorien ‘Tindersticks’

Underspillet og intenst

23. juni 2010 skrevet af: Peter Thygesen

Da Tindersticks dukkede op omkring 1993, virkede deres stemningsfulde, tyste, og dog dramatiske musik, som den perfekte modgift ovenpå en lang bølge af mere eller mindre støjende bands som Dinosaur jr., Sonic Youth, Swans, Mudhoney, og hvad de nu alle sammen hed. Nirvana, ikke at forglemme.

Tindersticks dyrkede den klassiske, eksistentielle popsang, hvor de store forbilleder var Tim Rose, Lee Hazlewood og Scott Walker. Stuart Staples mørke og nasale vokal understøttedes perfekt af en samling disciplinerede musikere, der spillede for helheden og aldrig var anmassende.

De første tre plader, Tindersticks, Tindersticks (aka The Second Album) og Curtains, var mere end fremragende, men derefter var det som om bandet mistede højde, og pladerne, der fulgte var nok gode, men åbenbart ikke længere drevet af samme nødvendighed. Efter Waiting for the Moon (2003) gik parterne fra hinanden, og først med den lovende The Hungry Saw (2008) lod bandet hører fra sig på ny.

Falling Down A Mountain er Tindersticks ikke bare ved at finde takterne igen, de er i færd med at genopfinde sig selv. Fra den lange indledningssang med sin blå trompet henover et tæppe af skummel avantgarde-soul, til en sindsoprivende ny-klassiker som Factory Girls (”it’s the wine that makes me sad – not the love I never had”) kommer Tindersticks vidt omkring. Instrumental-nummeret Hubbard Hills lyder med sin langsomme orgelpuls og glasklare trompet som Morricone i en retro-fremtid, og Harmony Around My Table er bare Tindersticks, når de er Tindersticks.

Falling Down A Mountain er ikke kun en cementering af bandets status som unikt på musikscenen: peger pladen i nogen grad tilbage, fordi den på en måde opsummerer bandets tidligere bedrifter, peger den bestemt også frem. De nye medlemmer Earl Harvins, David Kitt og Dan McKinna har tilført tiltrængt energi til bandet, der igen spiller med en tilbageholdt nerve, der ikke lader de tre første plader meget efter. Anbefales. 

Lån Falling Down A Mountain på netmusik.dk
Lån Falling Down A Mountain på CD