Arkiv for kategorien ‘OK Kings’

Anbefaling: OK Kings - It’s OK

29. juli 2010 skrevet af: Peter Thygesen

OK Kings-It's OK (2008)

OK Kings-It's OK (2008)

I midten af 90’erne – for lææænge siden, som Dan Turéll ville have sagt – fik surf-musikken en uventet vitaminindsprøjtning, da Quentin Tarantino gjorde brug af Dick Dales 1962-klassiker Misirlou i sin Pulp Fiction (1994). Pludselig var surf og instrumental det hotteste på musikscenen, Dale kom på sin første længere turné, og det nærmest myldrede frem med unge bands.

Fænomenet var vitalt i en årrække med bands som Man Or Astro-Man, Vice Barons og Los Straitjackets. Herhjemme dannede Sune Wagner sammen med en bande ligesindede Tremolo Beer Gut. Først ude i den sammenhæng var dog københavnske OK Kings, der allerede i 1995 udsendte 7″ EP’en Prayjob og året efter 10″-LP’en Our Kingdom for a Wave. Begge i små oplag på Karls Grammofonpladeselskab. På det tidspunkt havde bandet allerede længe været husorkester i den københavnske Klub Okking, der var postmoderne retro på den cool måde. Her var OK Kings’ instrumentale surf det perfekte lyd-tapet til en aften med stilige jakkesæt og farvede drinks.

Selv om surfen sådan set aldrig har været helt forsvundet i mellemtiden, har den dog næppe samme status i det musikalske landskab som dengang. Derfor måtte det siges at være lidt af en overraskelse at OK Kings i 2008 langt om længe udgav deres første rigtige langplade, It’s OK. Og det er mere end OK. Fra det røde, sorte og hvide cover til det musikalske udtryk er bandet til stede, som om det aldrig har været på stand by.

OK Kings hugger igen med arme og ben alt det bedste fra The Ventures over Dick Dale til Ennio Morricone og evner at sætte stumperne sammen til en musik, der ikke har mange døde punkter. Mest imponerende er nok, at gruppen formår at skabe et personligt udtryk i en genre, der i bund og grund er dybt konservativ. Og at de er i stand til at ramme konsekvent ned i det følelsesmæssige – i hvert fald hos denne lytter – med en musikform, som mange ellers betragter som indbegrebet af ironi og postmoderne overflade. Hos OK Kings er alvoren og det ironiske – og det autentiske og det lånte - umuligt at adskille. Og det er et stort plus i min bog. Bare numrenes titler; Waikiki Curls, Tsunami 95 og Mosquito!! Så ved man ligesom, hvor man er henne!

De bedste numre er dem, hvor tempoet sættes lidt ned, og hvor der bliver ekstra plads til twang, tremolo og temaer i mol. Med to guitarer, bas, et orgel i ny og næ, og ikke mindst et trommesæt med den helt rigtige lyd, gør OK Kings en dyd ud af nødvendigheden, og de er mestre på et felt, hvor enkelthed og virtuositet går hånd i hånd. Gruppens stærkt filmiske musik sætter nærmest pr. automatik den indre biograf i gang med billeder af agenter i jakkesæt, Luger-pistoler, sølvfarvede balloner og piratfisk i akvariet og minder på en måde som om noget, der aldrig har været. Og det er lidt af en præstation. Anbefales.

Hør OK Kings - It’s OK via BibZoom