Arkiv for kategorien ‘Liars’

Skønhed i det grimme og dystre

15. september 2010 skrevet af: Peter Thygesen

Ofte er det sådan hos os mennesker, at det mørke og voldsomme har en sær tiltrækning. Amerikanske Liars har med deres ildevarslende og apokalyptiske rock-musik tilsyneladende sat sig for at udforske det grimme, det frastødende og det dystre, for derigennem at finde skønhed.

Sisterworld er Liars’ femte album, og som altid slår det igennem, at bandet er drevet af idéen. På They Were Wrong So We Drowned var det hekseprocesser, der var temaet, og på Drum’s Not Dead var det trommerne som instrument og den kreative proces i det hele taget, der blev behandlet. På den nye plade er det Los Angeles, dens indbyggere og de mange tusind, knuste drømme og kranke skæbner, det gælder.

Og at kalde Sisterworld en munter plade ville være en overdrivelse. Godt nok starter første nummer, Scissor, i den rolige ende med en mumlende Angus Andrew henover en dæmpet musikalsk puls, men kort inde i sangen drukner guitarer og trommer effektivt eventuelle vrangforestillinger om harmoni og idyl. Liars er i det hele taget ikke for fastholdere, men kantede og i evig forandring. Som lytter kan man ganske vist en gang imellem begræde, at bandet så at sige skyller barnet ud med badevandet, som det skete, da de lavede den stoner-agtige (og lidt skuffende) efterfølger, Liars, til den helt fantastiske Drum’s Not Dead. Men det er tilsyneladende vilkårene for at arbejde så konsekvent proces-orienteret som Liars gør.

På Sisterworld har Liars genfundet formen, og der bliver spillet med en udfarende voldsomhed uden at det betyder, at Liars noget sted nærmer sig en konventionel rock-lyd. For heldigvis har gruppen bibeholdt interessen for særprægede vokal-harmonier og atonalitet. Hvilket i sidste ende betyder, at Liars’ musikalske udtryk er i fin overensstemmelse med de mørke emner som udstødelse og skæbner på det psykiske overdrev. Og selv om der således er nok at græde over, forfalder Liars langt fra til klynke-rock, men foredrager derimod sangene med en vitalitet som gjaldt det liv eller død. Denne gang har man udvidet besætningen med strygere, trombone og diverse elektronisk isenkram, og det passer mærkværdigvis glimrende til det øvrige udtryk.

Deluxe-udgaven af Sisterworld rummer som bonus en sang-for-sang-remixed/reworked-plade, hvor navne som Devendra Banhart, Thom Yorke og Melvins tager Liars’ materiale under kærlig behandling.

Lyt til Sisterworld på bibzoom.dk
Bestil Sisterworld via bibliotek.dk