Arkiv for kategorien ‘Yo La Tengo’

Let og ubesværet

17. november 2010 skrevet af: Peter Thygesen
Yo la tengo - Popular songs

Yo La Tengo - Popular songs (2009)

Yo La Tengo fra New Jersey har efterhånden lavet en hel perlerække af plader med alternativ rockmusik. Bandet, som er centreret omkring ægteparret Georgia Hubley og Ira Kaplan, skriver nogle af den genres mest fremragende sange. Det er der desværre bare ikke ret mange der har fået ørerne op for, så titlen Popular Songs må siges at være temmelig ironisk.

En af de helt store kvaliteter ved Yo La Tengos sange er, at de aldrig virker anmassende. For nok er de melankolske, men de er det på den gode måde. Hos nogle bands er melankolien nærmest som en klæbeånd, mørk, tung og umulig at slippe af med igen, hvorimod den hos Yo La Tengo snarere virker skødesløs og ubesværet. Bandets musik er enkel og præget af en stor luftighed, både i sangskrivning og udførelse. Pladens mest poppede numre har en umiskendelig 60’er-fornemmelse, ikke ulig skotske Belle And Sebastian, mens andre må siges at være mere afsøgende i strukturen.

Og det er en anden kvalitet ved det lille, store orkestrer; at de så gnidningsfrit er i stand til at manøvrere rundt i deres musikalske landskaber. Bandet har efterhånden fået indarbejdet det elektroniske som et fast supplement til rockformens guitar/trommer/bas-udtryk. Hør f.eks. Here To Fall med elektronik, dramavioliner og tilbagelænet vokal og den lange, ekkobelagte More Stars Than There Are In Heaven. Eller i en lidt anden boldgade de sublime Nothing to Hide og Periodically Double Or Trible, der med få virkemidler formår at skabe et rum, som man gerne vil være i.

Yo La Tengos musik er som en af sommerens sidste dage. Det er stadig varmt, men lyset har ændret sig og der er kommet en klarhed i luften. Og dér: lyden af en fjern mejetærsker.

Lån/reservér Popular songs via Bibliotek.dk

Hør Popular songs og andre udgivelser med Yo La Tengo via BibZoom

Andre små og store mesterværker med bandet:
I Can Hear the Heart Beating as One (1997)
And Then Nothing Turned Itself Inside Out (2000)
I Am Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass (2006)