Arkiv for kategorien ‘Grinderman’

Gamle mænd med pedalen i bund!

21. januar 2011 skrevet af: Peter Thygesen

Grinderman - Grinderman 2 (2010)

Grinderman 2 (2010)

Da den første plade under Grinderman-flaget landede i 2007, var der mange der kunne se paralleller til både Iggy & the Stooges og Nick Caves første gruppe, The Birthday Party. Grinderman var nu ikke helt så langt ude på kanten som de grupper, men vildt og voldsomt var det.

Nu foreligger så gruppens opfølger, meget opfindsomt kaldet Grinderman 2. Og også denne gang med dyremotiv på coveret – dog ikke en gentagelse af etterens masturberende abe – men i stedet en ulv med blottede tænder lige midt i en moderigtig stues pænhed. Et velvalgt billede for så vidt, fordi Grinderman er lidt af et nakkebørsterejst rovdyr blandt musikscenens efterhånden alt for udbredte drøvtyggende konformitet. Gruppens noble mål er at have præcist det udtryk, man har lyst til uden smålig skelen til den kommercielle side af sagen. Det må man sige lykkes. Og egentlig er denne toer nok mere ekstrem end både Grinderman 1 og det, som Nick Cave laver i Bad Seeds-regi for tiden.

Der tages generelt flere chancer her. Til tider tungt støjende som et psykedelisk garageband på besøg i voodoo-land, andre gange decideret smukt, som i den yderst minimalistiske What I Know. Helt sublimt bliver det i numrene Palace of Montezuma og Worm Tamer, der besøger et musikalsk terræn, hvor hverken Grinderman eller Nick Cave & the Bad Seeds har været før. Worm Tamer er med Caves egne ord simpelthen et af de mest ekstraordinære numre, han nogensinde har været involveret i. Ikke så lidt for en mand, der vel efterhånden må have skrevet og indspillet flere hundrede sange.

De lyttere, der forventer klassisk Nick Cave-sangskrivning á la The Boatman’s Call behøver ikke at abonnere denne gang. Vi andre kan glæde os over en tour de force ind i hjertets søle, hvor sindssyge og kærlighed er to uadskillelige størrelse. Hvor der er ligeså meget kraut-rock, som der er blues, og hvor de sort-humoristiske tekster står i kø for at komme frem. Stedet hvor forvrænger-pedalen aldrig hviler sig, og mænd på 50+ nægter at overgive sig. Fanden heller!

Hent og hør Grinderman 2 på BibZoom

Reservér Grinderman 2 på NæstvedBibliotekerne