Arkiv for kategorien ‘Neu!’

NY! NY! NY!

9. februar 2011 skrevet af: Peter Thygesen

Neu! (1972)

Neu! (1972)

En gang i mellem hører man om bands, hvis medlemmer er hinandens bedste venner, og hvor den indbyrdes harmoni bliver en styrke i musikken. Sådan forholdt det absolut sig ikke i den tyske duo, Neu!, der blev et af flagskibene på den nyskabende del af den tyske scene i 70’erne.

De to medlemmer Klaus Dinger og Michael Rother kunne dårligt være i stue sammen, og de tre, nu klassiske, plader blev til under mildt sagt kaotiske omstændigheder, hvor intet var forberedt på forhånd. Og den sidste, Neu! 75, blev endda kun indspillet fordi man var forpligtet af en pladekontrakt. Da var bandet i realiteten allerede opløst.

Ikke desto mindre er alle tre plader store kunstneriske succeser med deres særegne blanding af stram motorik (bandets term for dets motor-rytmik), reallyde og mere flydende strukturer. De to musikeres interesser trak i hver sin retning, og paradoksalt nok kan man sige, at de kompromisløse plader, der kom ud af anstrengelserne, er ét langt kompromis i sig selv. Især Neu! 75 fremstår som en plade, der er opsplittet mellem det smukke – nærmest ambient-agtige i nummeret Seeland , der kan minde om Brian Eno – og det ligefremme og aggressive i en sang som Hero.

Pladerne blev banebrydende, ikke bare indenfor den niche, som fik betegnelsen kraut-rock, men også i et bredere perspektiv. Var det ikke for Neu! havde David Bowies Berliner-trilogi (Low, Heroes og Lodger) næppe lydt som den gjorde, og Neu!s proto-punk fandt også stor genklang hos eksempelvis en Johnny Rotten (Sex Pistols og senere Public Image Ltd.), der skamløst genbrugte de ting, tyskerne havde fundet. Og hurra! for det!! Også hos navne som Joy Division, Radiohead og Stereolab kan Neu!s forståelse for melodiforløb og rytmik genfindes. Pladerne står i dag så friske som dengang, helt uberørte af tidens tand.

Quentin Tarantino anvendte i parentes bemærket gruppens komposition Super 16 (fra Neu! 2) i Kill Bill uden at Neu! af den grund blev verdenskendte.

Vil man læse mere om Neu! eller kraut-rock i det hele taget kan bogen Krautrocksampler af Julian Cope (Head Heritage, 1996) anbefales. Bestil den her på Bibliotek.dk

Hør Neu!, Neu! 2 og Neu! 75 på BibZoom.