Arkiv for kategorien ‘Raske Penge’

Folkelig og intelligent dansk dancehall

31. maj 2012 skrevet af: Thomas Damholt

Måske har du allerede på fx P3 hørt sangen Rundt af Raske Penge og Klumben. Omkvædet lyder: ‘Hele verden drejer rundt og den drejer sig ikk’ kun om dig, nej, nej…’

Raske Penge, der lyder det borgerlige navn Rasmus Poulsen, er del af et nyere slæng af danske dancehall-kunstnere, der tager depechen videre fra fx Natasja og Bikstok Røgsystem med primært dansksprogede tekster. Rasmus Poulsen er journalist, dj (under navnet RasMoney), radiovært og forfatter og har bl.a. skrevet en biografi om Natasja.

Han har været en del af det danske reggaemiljø i mange år, og det er en meget gennemført omgang dancehall med fornemmelse for det smittende omkvæd, som han fyrer af på de 5-10 sange han foreløbig har udgivet under navnet Raske Penge - bl.a. i samarbejde med førnævnte Klumben.

Der hvor Raske Penge, for mig at se, primært hæver sig over de øvrige nyere danske dancehall-udøvere, er i teksterne, som er interessante og intelligente beskrivelser af mange af livets facetter med positive budskaber om fordomsfrihed og fred. Den jamaicanske gangsta-dancehalls fraser overføres også i nogen grad på humoristisk vis, som hos fx Bikstok Røgsystem, men Raske Penge får med stor sammenhængskraft brugt dem i en dansk kontekst.

Raske Penge evner at bruge inspirationskilder og “oversætte” troværdigt til en dansk virkelighed. Man kan måske ligefrem sige at Raske Penge i Danmark kan gøre for dancehall hvad Dan Türell gjorde for beat-poesi: Gøre den folkelig OG intelligent. Raske Penge er således et skridt fremad for dansk-sproget dancehall, der udvikles med raske! skridt.

Jeg var så heldig at være med til releasefest på 1000Fryd i Aalborg for Raske Penges debut-maxisingle: Original - og jeg skal love for at det var en fest og rent sing-a-long - den nye single Original Bang Ding kan godt gå hen og blive sommerens landeplage… sammen med Bor her, Rundt og Intelligent….

Besøg Raske Penges hjemmeside og se flere videoer m.m.

Lån Raske Penge på bibzoom!