Arkiv for kategorien ‘nirvana’

Earth: The Bees Made Honey In The Lion’s Skull

29. juni 2011 skrevet af: Peter Thygesen
Earth - The Bees Made Honey In The Lion’s Skull

Earth - The Bees Made Honey In The Lion’s Skull

Earth dukkede op på Seattle-scenen i slutningen af 80’erne. De var en del af kredsen omkring Nirvana og delte interessen for tung, eksperimenterende metal med især et band som Melvins. Earth udsendte en række plader op igennem 90’erne, der blev milepæle indenfor den såkaldte doom drone-rock, der er karakteristisk ved sine lange numre og repetitive og minimalistiske strukturer. Retningen tæller også et navn som Sun O))). I 1996 måtte den altdominerende frontfigur, Dylan Carlson, imidlertid sætte bandet på pause på ubestemt tid pga. stofmisbrug og andre personlige problemer.

Da bandet udgav Hex; Or Printing in the Infernal Method i 2005 var det med en markant anderledes lyd. Ikke bare var der nu kommet trommer, men også banjo, trombone, orgel og pedal steel-guitar på bandets musik, der nu lød som country & western, som den aldrig har været spillet før: truende, mørk, forvrænget, majestætisk og langsom. Hex var inspireret af både William Blake og myter fra nybygger-tiden, og det kunne høres.

The Bees Made Honey In The Lion’s Skull (2008) forsætter takterne fra Hex og lyder som et møde mellem Ennio Morricone og den mest slæbende, mørke rock-musik i mands minde. Bandet formår med få virkemidler at skabe et fantastisk rum i deres musik, godt hjulpet på vej af en produktion, hvor instrumenterne står så klare, at hvert et anslag kan høres. Glem alt om gimmicks og guitar-blær her. Earth er dyrkelsen af pauserne i musikken, af en lyd der har været, og som sådan voldsomt melankolsk. Det er mørkt, det er super tungt og det er kontrolleret desperation, og ikke mindst er det længselsfuldt. Og på en hver måde løsrevet al tale om genre.

Titlen har man lånt fra Biblen, hvor den overjordisk stærke Samson noterer sig, at en flok bier har bygget bo i kraniet på den løve, som han tidligere har flået fra hinanden med de bare næver. Sådan er Earth også.

Earth - The Bees Made Honey In The Lion’s Skull er desværre ikke tilgængelig gennem danske biblioteker eller via BibZoom. Hør flere numre fra udgivelsen på bandets MySpace-profil.

We’re from Honolulu, Hawai!

22. februar 2008 skrevet af: Thomas Damholt

Februar 1994. En lille scene. Unge mænd på guitar, bas, trommer. Et råb: “We’re from Honolulu, Hawai!”. En sonisk melodisk lydmur drøner ind i publikum, der vælter rundt i hinanden.

Det var på danmarks bedste spillested, 1000Fryd i Aalborg, og jeg var midt i mit livs koncertoplevelse. Selvom jeg var stangstiv, blev jeg dog lynhurtigt klar over at hér var noget helt særligt på færde. Bandet hed Chokebore og kom ganske rigtigt fra Hawai. De var på europaturné sammen med to andre bands fra det lille alternative pladeselskab Amphetamine Reptile Records: Guzzard og Today is the Day, der spillede en tung blanding af punk, indie og grunge, som jeg syntes rigtigt godt om.

Men Chokebore havde noget ekstra: Som de andre brændte de naturligvis for det og fyrede den totalt af, men de havde samtidig deres helt egen stil, der udover et fantastisk sammenspil, nok mest hang sammen med deres forsanger Troy von Balthazars karisma og fuldstændig uforlignelige og passionerede - ja, nærmest jodlende - sangstemme og så, naturligvis også, og nok så vigtigt, nogle totalt perfekte desperate sange om dette ensomme liv.

Min kammerat og jeg var som forandrede efter koncerten: Vi købte deres debutplade Motionless, der var og er et mesterværk, vi kunne ikke rigtigt finde nogle bands, der var på niveau med dem - kun kunne vi komme i tanke om Nirvana: Det var i hvert fald meget samme stil og med samme livsnødvendighed at Kurt Cobain skrev og spillede sine sange, blev vi enige om. Vi sagde igen og igen til hinanden at de må slå igennem og blive lige så store som Nirvana, når nu tiden åbenbart var moden til den slags musik.

Det skete som bekendt ikke, men de blev ved med at udgive obskure og storartede plader op igennem 90′erne og kom tilbage til 1000Fryd to gange mere. Nu er de opløst, men forleden sad jeg og søgte efter Chokebore på youtube og ja, så dukkede en række videoer op, bl.a. nogle de selv har lagt ud. 

Jeg er lykkelig for at kunne dele videoklippene med jer. Før youtube og myspace osv. var det jo stort set umuligt at videreformidle ens begejstring for uretfærdigt ubemærkede bands. Jeg fandt også deres hjemmeside http://www.chokebore.net/, hvor jeg kunne læse, at de faktisk var med som opvarmningsband på Nirvanas sidste turné. Ja, selvfølgelig kunne Kurt Cobain også li’ Chokebore…Supergrupper

4. januar 2008 skrevet af: Allan

Original Superman logo 

 

 

Da jeg læste overskrifterne på Gaffas hjemmeside faldt jeg over følgende nyhed:
Supergruppe gav nytårskoncert
En nyhed om at trommeslageren Ringo Starr og guitaristerne Eric Clapton og Pete Townsend nytårsaften har givet en koncert til fordel for velgørenhed.

Det fik mig til at tænke over hvordan en supergruppe ellers kunne se ud. Jeg har selv haft fornøjelsen af at se “supergrupperne” Velvet Revolver (medlemmer fra Stone temple pilots og Guns’n'roses) og Audioslave (Rage Against the Machine og Soundgarden) live, og det var en kæmpe oplevelse. Men hvad nu hvis man selv kunne vælge?….

Hvis vi nu siger at det kun må være nulevende kunstnere, så kunne et bud være denne gruppe:

Trommer: Dave Grohl fra Foo fighters og Nirvana
Guitar: John Frusciante fra Red hot chili peppers
Bas: Les Claypool fra Primus
Vokal: Anthony Hegarty fra Anthony and the Johnsons

Jeg ved ikke hvad musik de skulle spille, men det ville nok være ret mystisk

Hvis det skulle være et band hvor jeg tror musikken kunne være ret god, så skulle bandet se sådan ud:

Trommer: Lars Ulrich fra Metallica
Guitar: Tom Morello fra Rage Against The Machine
Bas: Justin Chancellor fra Tool
Vokal: Trent Reznor fra Nine Inch Nails
Turntables og sampling: Anders Trentemøller fra Trentemøller 

Hvad er dit bud?