Arkiv for januar 2008

Kopier venligst vores plader, tak!

30. januar 2008 skrevet af: Thomas Damholt

 Cover til Small Arm of Sea album af Tone

… nej, ikke bibliotekets plader, tak! Overskriften er ikke en opfordring fra biblioteket, men fra et nystartet pladeselskab. Helt præcist fra det nystartede danske pladeselskab Urlyd, der simpelthen er verdens første pladeselskab, der udgiver plader under Creative Commons licens. Creative Commons licensen kendes indenfor tekster, film, billeder og musik og giver køberen fuld rettighed over det købte. Altså må man også kopiere, viderekopiere og ændre i musik, der er udgivet under Creative Commons licens. En række musikere, som f.eks. Radiohead og Barra Head (jvf. tidligere indlæg og kommentarer på vores blog) og rigtig mange undergrundsmusikere, har i lang tid givet deres musik gratis væk i mere eller mindre tvivlsom lydkvalitet og lagt det på f.eks. myspace, men det er første gang at et helt pladesselskab funderer sit virke på at give musik med høj lydkvalitet væk og hvor tøjlerne slippes helt: kunstnerne giver sin copyright på musikken væk.

Første udgivelse på Urlyd er med Aalborgensiske Tone, der går under det civile navn Sofie Nielsen. Den 21. januar blev Tone’s debutalbum: Small Arm of Sea udgivet i fysisk og digital form. Tone laver elektronisk musik med egen vokal henover. Eksperimenterende, men altid med fokus på melodien og på én gang kompliceret og minimalistisk, dukker så relativt forskellige navne som Portishead, Beck, CocoRosie, Ane Trolle, Autechre og Boards of Canada op hos mig ved lytningen. Det hele holdes sammen af Tone’s dejlige Billie Holiday lignende vokal. Det er kort sagt en fremragende debut!

Så smut hen på Tone’s hjemmeside http://tonetone.org/ og download gratis Small Arm of Sea i mp3-format og med Creative Commons licens. Der må du også hellere end gerne donere penge til Tone og du kan se spændende videoer fra youtube til mange af sangene. Du kan også lytte til Tone på myspace

Barra Head - et gennembrud på vej?

24. januar 2008 skrevet af: Mads


Go get beat up” (udsendes 28/1 2008)

I en tid, hvor det giver opmærksomhed, når store bands som Radiohead lægger deres musik gratis ud på nettet, er det nok forbigået de flestes opmærksomhed, at det danske band Barra Head frem til 28. januar tilbyder hele deres seneste album for offentligheden gratis via deres MySpace-side. 

Måske er lighederne heller ikke lige til at få øje på (bortset fra bandnavnet!). Hvor Radiohead for længst har opnået verdensomspændende succes og solgt ustyrlige mængder plader, så er Barra Head mildt sagt et andet sted i deres musikalske karriere.

Barra Head blev dannet helt tilbage i 1991, men ikke før i 2001 kom der for alvor skub i tingene med udgivelsen af deres første “rigtige” plade Songs and departures. Sidan da er det blevet til talrige turnéer - ca. 250 koncerter rundt omkring på Europas undergrundsscener. I 2004 fik de et mindre gennembrud i Tyskland med udgivelsen af We are your numbers. I Danmark har de endnu det store gennembrud til gode til trods for gode anmeldelser i de fleste danske medier og optræden på Roskilde Festivalen i 2006.

Men måske sker der noget nu. I hvert fald er forudsætningerne for at komme ud til et lidt bredere publikum til stede med deres seneste indspilning Go get beat up. Stilen er blevet en anelse mere melodisk og tilgængelig uden at miste sit særpræg, hvor især en tung bas og hyppige rytmeskift er fremtrædende. Men som bandet skriver i pressemeddelelsen, så er det “…ikke letforståelige sange, du kommer til at nynne nede i Netto, men det er sange, der bider sig fast. Hvis du giver dem lov“.

Seneste tegn på, at musikken appellerer lidt bredere end tidligere, er, at Barra Heads første single fra pladen “Common ground” er blevet stemt ind på DRs Det Elektriske Barometers liste.

Hør Go get beat up her på bandets MySpace-profil

Årets kommende udgivelser

21. januar 2008 skrevet af: Mads

Cartoon,Gypsy,Fortune Telling,Fortune Teller,Crystal,Crystal,Forecasting,Futuristic,Prophet,Accident 

Efter vores lille føljeton om årets udgivelser i 2007 synes vi nu, at det er på sin plads at kigge i krystal kuglen.
For hvilke udgivelser fra vores favoritbands lurer i horisonten? Hvilke lækkerier har vi at se frem til i 2008?

Her følger vores bud på, hvad man bør holde øje med i de kommende måneder. Men husk at tage de forventede udgivelsesdatoer med et gran salt, for det er set før i musikhistorien, at udgivelser har været længe undervejs (hvem sagde “Chinese democracy” med Guns N’ Roses???).

The Solution - Will Not Be Televised (25/1). Se Myspace
The Hellacopters’ frontmand - Nicke Andersson - udgav i 2004 en overraskende velgennemført “60′er soulplade” i samarbejde med den amerikanske garagerockkult-veteran Scott Morgan under navnet The Solution. 2′eren er klar.

Barra Head - Go get beat up (28/1). Se deres MySpace.
Dansk post-rock. Det nye nummer på deres MySpace lyder meget lovende. Albummet er i øvrigt produceret af Tim O’Heir (Dinosaur Jr, Sebadoh).

Lenny Kravitz - It Is Time For a Love Revolution (4/2).
Se Myspace.
De to nye sange på hans myspace er “klassisk” Kravitz, der faktisk - og det er godt! - minder om debuten Let Love Rule fra 1989.

Teitur - The singer (11/2). Se MySpace.
Efter “Katá Hornid” (2007), som blev sunget på modersmålet, er den færøske sangskriver tilbage med en engelsksproget udgivelse, som gerne må leve op til niveauet på “Stay under the stars” fra 2006.

The Storm - Where the storm meets the ground (11/2).
Læs mere på Wikipedia.
Det hypede debutalbum fra Pernille Rosendahl (ex-Swan Lee) og Johan Wohlerts (ex-Mew) nye band. Første single “Drops in the ocean” roterer allerede i radioen.

Henrik Hall - Chok, suk og koma (18/2). Se MySpace.
Love Shops dansende mundharmonikaspiller udsender opfølger til debuten “Solo” (2006).

Kaizers Orchestra - Maskineri (18/2). Se MySpace.
De norske særlinge udsender nyt til stor glæde! Hør et nummer fra albummet på deres MySpace.

The B-52’s - Funplex (25/2). Se deres officielle website.
Det legendariske festorkester udsender nyt studiealbum efter 16 års pause!

Panic at the Disco - Pretty. Odd (25/3).  Se deres website
A Fever You Can’t… tog alle med storm og hærgede bl.a. DRs boogie liste, så spørgsmålet er om de kan leve op til det, eller om verden har fået nok af emo-punk?

In Flames - A Sense of Purpose (1/4).  Se deres  website
Deres Come Clarity viste meget lovende tegn for dette svenske heavy band, så det bliver spændende at høre hvad den nye skive byder på.

R.E.M - Accelerate (1/4).  Se deres website
Around the sun, var langt fra den bedste plade fra klynkerockerene fra Athens, så vi håber på at denne plade bliver bedre.

Coldplay - Prospekt (19/5). Se deres officielle website.
Bandet har været i studie med Brian Eno og har varslet stilskifte i forhold til deres tre tidligere udgivelser. Det bliver spændende at høre.

Green Day - ? (?). Se deres website
I 2004 og 2005 red Green day på toppen af Anti-Bush bølgen, de havde en af de bedste plader og det bedste liveshow. I år skulle deres længe ventede opfølger så komme, perfekt timing med at der kommer en ny præsident de kan opponere imod.

Metallica - ? (feb-marts). Se deres website
Det er 5 år siden St. Anger så dagens lys. Så Lars og gutterne har taget sig god tid. Denne gang er det Rick Rubin (Red Hot Chili Peppers, Linkin Park osv.)  der producerer fremfor tidligere tiders husproducer Bob Rock. Interessant at høre hvilken retning det fører dem i.

Det var bare et lille udpluk af de kommende udgivelser.
Har vi helt åbentlyst glemt nogle? Hvilke udgivelser ser du frem til? Skriv en kommentar.

Albums fra året der gik

10. januar 2008 skrevet af: Malene

Ja, så har drengene atter godmodigt rakt mig stafetten på bloggen og denne gang med temaet: Årets albums 2007. Indrømmet, da jeg først fik præsenteret emnet, gik jeg helt i blank. Året 2007 har for mit vedkommende ikke rigtig været præget af hele albums, men mere tilfælde melodier, der har passeret min vej og min mp3afspiller. Gennem den har der så været et varieret hverdagssoundtrack.

Nå, men lidt har dog holdt ved og det album som jeg til stadighed er vendt tilbage til hele året og som faktisk holder ind i 2008 er egentlig lidt snyd, for det ramte det amerikanske marked i oktober 2006. Albummet Daughtry af Daughtry er et super rock album, der viser at American Idol kan skabe et amerikansk idol - især når de ikke vinder. Albummet er smækfyldt med gedigne rocksange, der er god energi og hjerte rimer ikke altid på smerte.

Så kom Bruce Springsteens album Magic også på falderebet af 2007 - og hurra for det. Den mand leverer varen hver gang og det nye album er bare endnu et, hvor man husker, hvorfor det pludselig føles fedt at komme fra New Jersey. Magic er for mig meget tilbage til det Bruce var for 20 år siden, men det bliver det bestemt ikke ringere af.

Et “shout out” fra graven synes også at være et af de fedeste albums i 2007. Natasja og albummet I danmark er jeg født er et af den slags albums, som jeg bare elsker, fordi det er af en kunstner som tør have en mening. Albummet fik mig pludselig til at huske min tid på en sjællandsk socialistisk efterskole i min spæde ungdom. Så det er med fryd, at jeg som voksen offentlig ansat, kaster mig over teksten og skråler med på: Vi vil have ungeren tilbage…

I Danmark er jeg født

Og så, ikke overraskende for trofaste læsere af musikbloggen, ja så kommer jeg jo til at bringe det på bane: Take That’s Beautiful world er et superdejligt popalbum uden nogensinde at blive for meget drengeband. Så jeg sniger mig uden om smagsdommere og nominerer det til at være et af årets albums.

Resten må i vente med - sammen med mig. For det ser ud til at marts 2008 er der, hvor mine længe ventede ønsker bliver indfriet. Tue West kommer med sit 3. album og Counting Crows kommer med deres 5. studiealbum. Begge albums elsker jeg allerede på forhånd uden at have hørt så meget som et single udspil, så jeg vender frygteligt tilbage med mere om dem. Så er I advaret derude, piger og drenge.

Supergrupper

4. januar 2008 skrevet af: Allan

Original Superman logo 

 

 

Da jeg læste overskrifterne på Gaffas hjemmeside faldt jeg over følgende nyhed:
Supergruppe gav nytårskoncert
En nyhed om at trommeslageren Ringo Starr og guitaristerne Eric Clapton og Pete Townsend nytårsaften har givet en koncert til fordel for velgørenhed.

Det fik mig til at tænke over hvordan en supergruppe ellers kunne se ud. Jeg har selv haft fornøjelsen af at se “supergrupperne” Velvet Revolver (medlemmer fra Stone temple pilots og Guns’n'roses) og Audioslave (Rage Against the Machine og Soundgarden) live, og det var en kæmpe oplevelse. Men hvad nu hvis man selv kunne vælge?….

Hvis vi nu siger at det kun må være nulevende kunstnere, så kunne et bud være denne gruppe:

Trommer: Dave Grohl fra Foo fighters og Nirvana
Guitar: John Frusciante fra Red hot chili peppers
Bas: Les Claypool fra Primus
Vokal: Anthony Hegarty fra Anthony and the Johnsons

Jeg ved ikke hvad musik de skulle spille, men det ville nok være ret mystisk

Hvis det skulle være et band hvor jeg tror musikken kunne være ret god, så skulle bandet se sådan ud:

Trommer: Lars Ulrich fra Metallica
Guitar: Tom Morello fra Rage Against The Machine
Bas: Justin Chancellor fra Tool
Vokal: Trent Reznor fra Nine Inch Nails
Turntables og sampling: Anders Trentemøller fra Trentemøller 

Hvad er dit bud?