Arkiv for februar 2008

Nikolaj Wolf live i ulvetimen

27. februar 2008 skrevet af: Allan

 
På en regnvåd torsdag eftermiddag fik Næstved bibliotek besøg af musikeren Nikolaj Wolf. Wolf havde medbragt en mindre maskinpark af lækre instrumenter som alle blev brugt for at skabe den stemningsfulde musik der gjorde at man kunne holde den ellers så triste torsdag ud.

Wolfs musik er ikke ligefrem “Glad i låget Ibiza rave” men stemningfuld elektronisk musik, med et snert af melankoli. Man skulle tro at det var noget der kunne få en til at falde dybere ned i tungsindet, men det var ikke tilfældet.
Jeg er specielt vild med de “klangflader” eller det bagved liggende tapet af beats og samplinger der er i Wolfs numre. Derudover er jeg tosset med musikere der bruger “rigtige” instrumenter, Wolf havde blandt andet en gammel synthesizer med der skulle stemmes. Der var heller ikke en Mac i syne, som ellers plejer at være standarden med elektroniske koncerter.

Ene mand spillede Nikolaj Wolf biblioteket op, og de der overværede koncerten gik derfra en oplevelse rigere. Det var i hvertfald hvad de sagde bagefter.

Har du ikke hørt Nikolaj Wolfs musik endnu kan du gøre det på hans hjemmeside www.nikolajwolf.dk eller på hans myspace side www.myspace.com/nikolajwolf

her kan du se billeder fra koncerten

We’re from Honolulu, Hawai!

22. februar 2008 skrevet af: Thomas Damholt

Februar 1994. En lille scene. Unge mænd på guitar, bas, trommer. Et råb: “We’re from Honolulu, Hawai!”. En sonisk melodisk lydmur drøner ind i publikum, der vælter rundt i hinanden.

Det var på danmarks bedste spillested, 1000Fryd i Aalborg, og jeg var midt i mit livs koncertoplevelse. Selvom jeg var stangstiv, blev jeg dog lynhurtigt klar over at hér var noget helt særligt på færde. Bandet hed Chokebore og kom ganske rigtigt fra Hawai. De var på europaturné sammen med to andre bands fra det lille alternative pladeselskab Amphetamine Reptile Records: Guzzard og Today is the Day, der spillede en tung blanding af punk, indie og grunge, som jeg syntes rigtigt godt om.

Men Chokebore havde noget ekstra: Som de andre brændte de naturligvis for det og fyrede den totalt af, men de havde samtidig deres helt egen stil, der udover et fantastisk sammenspil, nok mest hang sammen med deres forsanger Troy von Balthazars karisma og fuldstændig uforlignelige og passionerede - ja, nærmest jodlende - sangstemme og så, naturligvis også, og nok så vigtigt, nogle totalt perfekte desperate sange om dette ensomme liv.

Min kammerat og jeg var som forandrede efter koncerten: Vi købte deres debutplade Motionless, der var og er et mesterværk, vi kunne ikke rigtigt finde nogle bands, der var på niveau med dem - kun kunne vi komme i tanke om Nirvana: Det var i hvert fald meget samme stil og med samme livsnødvendighed at Kurt Cobain skrev og spillede sine sange, blev vi enige om. Vi sagde igen og igen til hinanden at de må slå igennem og blive lige så store som Nirvana, når nu tiden åbenbart var moden til den slags musik.

Det skete som bekendt ikke, men de blev ved med at udgive obskure og storartede plader op igennem 90′erne og kom tilbage til 1000Fryd to gange mere. Nu er de opløst, men forleden sad jeg og søgte efter Chokebore på youtube og ja, så dukkede en række videoer op, bl.a. nogle de selv har lagt ud. 

Jeg er lykkelig for at kunne dele videoklippene med jer. Før youtube og myspace osv. var det jo stort set umuligt at videreformidle ens begejstring for uretfærdigt ubemærkede bands. Jeg fandt også deres hjemmeside http://www.chokebore.net/, hvor jeg kunne læse, at de faktisk var med som opvarmningsband på Nirvanas sidste turné. Ja, selvfølgelig kunne Kurt Cobain også li’ Chokebore…Middagsmusik på biblioteket

13. februar 2008 skrevet af: Mads

Som den opmærksomme biblioteksbruger sikkert har bemærket, så indeholder bibliotekets arrangementskalender for foråret 2008 en række musikalske arrangementer med overskriften “Middagsmusik”. Denne overskrift dækker over en lille koncertrække, som finder sted første lørdag i hver måned de kommende 2 måneder med.

Idéen med koncerterne er først og fremmest, at de foregår i selve Hovedbibliotekets rum ved middagstid! Når bibliotekets brugere tropper op på biblioteket er det så meningen, at de kan få en lille musikalsk oplevelse med oveni deres øvrige gøremål på biblioteket. Derudover er idéen, at de kunstnere der optræder er relativt uprøvede men på vej frem og gerne må have en lokal tilknytning til Næstved området.

Middagsmusik - Safir.
Klik på billedet for at se flere billeder

Første koncert af denne type fandt sted lørdag den 2. februar, hvor sangerinden Safir sammen med guitaristen Karl Roos leverede en intim og stemningsfyldt optræden på Hovedbiblioteket. Se hendes MySpace.

Næste “Middagskoncert” foregår lørdag den 1. marts, hvor kunstneren hedder Matilde Kühl, og som til lejligheden optræder med en trio. Genren er popmusik med elementer af soul, jazz og blues. Høre mere på hendes MySpace-profil.

Den sidste koncert i rækken foregår lørdag den 5. april og er med bandet Phil Shivers. Hør mere på deres MySpace.

Er du i et band, og kunne du tænke dig at optræde på biblioteket (for et beskedent honorar!), så send en besked til mig på majra@naestved.dk.

Spoken Word

8. februar 2008 skrevet af: Allan

 

Det sker med jævne mellemrum at spoken word får en renæssance. Det sker som regel ved at et eller andet kvikt hoved taler henover lækre beats, med et eller andet dybere budskab og giver råd og tips om hvordan livet hænger sammen eller leves. Jeg har altid været voldsomt fascineret af dette fænomen, specielt fordi at resultatet tit er rigtig godt og lidt provokerende.

Første gang jeg fik fik interesse for fænomentet var med “Everybody’s Free to Wear Sunscreeen” af filminstruktøren Baz Luhrmann. Hvor man henover ibiza chill-out og bølgeskvulp fik hints om forskellige facts i livet. Den blev et stort hit, og der blev bl.a. lavet en parodi af komikeren Chris Rock kaldet: “No sex (in the champagne room)”  hvor man får facts fra gadeplan, som er knap så højtsvævende.

Senere kom så Aqua-Sørens Lazyboyprojektet. Hvor hele pladen var spækket med “Facts of life” og hvor det blev slået fast at undertøj ikke skal være uden på tøjet: “Underwear goes inside the pants”. En kendsgerning der kunne ha’ sparet mig for mange pinlige episoder, hvis jeg havde vidst det før ;-)

Sidste nye skud på stammen er Dan Le Sac Vs Scroobius Pips “Thou Shall Always Kill”. Et nummer jeg råspiller for tiden.
I “Thou Shall Always Kill” er det popkultur og hype der står for skud og man bliver opfordret til at tænke selvstændigt en gang imellem.
Dan Le Sac Vs Scroobius Pip kommer vi nok til at høre mere til da de laver ret god UK garage i stil med The Streets og Jamie T.

Har du Spoken Word numre som også bør nævnes så smid en kommentar!