Arkiv for marts 2008

Godt nyt fra Belgien

28. marts 2008 skrevet af: Mads

Jeg var på Roskilde Festival i 1995, og jeg husker en stribe rigtigt gode koncerter det år. Bl.a. Biohazard, Body Count, The Cure, Psyched up Janis, Scott Maddox, Seigmen og Weezer. Og så især en bestemt gruppe, som kom fra det eksotiske (i hvert fald rent musikalsk) Belgien, nemlig bandet dEUS (ja, sådan skriver de det altså!).


“Vantage point” (2008)

dEUS havde året før udsendt deres debutplade “Worst case scenario”. En efter min overbevisning super plade, som kan være svær at beskrive rent genremæssigt. Det er på én gang energisk rockmusik, men med indfald af langsomt groovede slacker-elementer - på én gang guitarflænsende støj, men med passager af ufattelig skønhed og inderlighed. Og så var der en violinist med i bandet! Alt i alt et spændende nyt musikalsk bekendtskab tilbage i 1995.

Året efter i 1996 kom bandets anden udgivelse “In a bar, under the sea”, som var om muligt endnu bedre, i hvert fald mere nuanceret i sit udtryk. I den forbindelse gæstede de i 1997 Danmark, hvor de spillede en helt igennem fantastisk koncert på Loppen, Christiania. I 1999 kom den ligeledes glimrende “The ideal crash”. Den mest afdæmpede af deres udgivelser.

Herefter fulgte en længere pause, hvor flere af bandets medlemmer, herunder forsanger Tom Barman, helligede sig andre bands og projekter (bl.a. grupperne Moondog Jr. og Magnus). Men i 2005 var der endelig nyt igen fra bandet, da de udsendte “Pocket revolution”. Det var tydeligt, at der sket noget i de forgangne år. Pladen er ikke deres bedste men indeholder helt klart store øjeblikke. Jeg hørte dem i Pumpehuset på turnéen til pladen, og her var det også tydeligt, at der var sket en del udskiftninger i bandet, således at der nu kun var to originale medlemmer tilbage. Bortset fra det var det en god koncert, selvom ungdommens energi var erstattet af et lidt mere afdæmpet og eftertænktsomt udtryk. Men de er selvfølgelig også blevet ældre!

Jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt troede på, at de ville komme til at udgive flere plader - med alle de mange sideprojekter og længere pauser, som bandet havde haft. Men til min store overraskelse og glæde opdagede jeg for nyligt, at der er en ny plade på gaden den 21. april. Den hedder “Vantage point”, og der ligger i øjeblikket to numre fra den på bandets MySpace. Tjek det ud! Jeg synes stadig, at det holder. Hvad synes du?

Se også bandets officielle website - det er ret cool lavet.

Og endelig kan du her se videoen “Slow”, som er den første single fra den kommende plade.

Den onde X-faktor

14. marts 2008 skrevet af: Allan

Indrømmet, jeg ser X-faktor, sammen med over 1 million andre mennesker. Mest for at høre Blachmans rablende reaktioner på deltagernes musik, men også fordi det bare er noget man skal se for at kunne deltage i samtaler mandag morgen.

Men det er også med en vis skepsis jeg ser det. For jeg kan ikke andet end være bekymret for vedkommende som vinder showet. Dansk Musiker Forbund har allerede udtrykt en sønderlemmende kritik af den kontrakt som x-faktor deltagerne skal underskrive. Kritikken går på at deltagerne skal stå til rådighed i en lang periode, vel og mærke uden kompensation. Desuden bindes vinderen til et ikke specificeret pladeselskab på vilkår som ikke kendes, men som man på forhånd har indvilliget i. Alt i alt en meget dårlig aftale.

En anden ting der også får advarselslamperne til at blinke, er det faktum at ingen af vinderne af tidligere talentkonkurrencer har formået at slå igennem. Hvem husker vinderne af “Stjerne for en aften”? “Popstars” ? og “Idols”? (Læs svaret nederst).
  Måske har det noget at gøre med at vindernes plader altid bliver produceret i en frygtelig hast for at udnytte den opmærksomhed der har været omkring konkurrencen, og resultatet bliver tit derefter.
Oftest er det folk der blot har deltaget der slår igennem, som fx. Alex og Julie.
  Men det kan være jeg tager fejl. I England hærger Leona Lewis hitlisterne, hun vandt den Englelske udgave af X-faktor.  

Hvad mener du?

“Stjerne for en aften” vindere: Gudrun Jacobsen,  Jacob AndersenGunnar Mikkelsen
“Popstars” vindere: EyeQ, Jon, Maria Lucia
“Idols” vindere: Sæson 1: Christian Mendoza Sæson 2: Rikke Emma Niebuhr (blev snydt for pladekontrakt)

Dig!!! Nick Cave Dig!!!

5. marts 2008 skrevet af: Thomas Damholt

Hele den nye plade med Nick Cave & the Bad Seeds ligger lige nu i streamet udgave på Myspace. Jeg har hørt den uafbrudt hele dagen og også hér til aften ved min computer. Pladen hedder Dig!!! Lazarus Dig!!! og de 6 udråbstegn, titlen og albummets cover, synes jeg signalerer det hele: Hér er tale om et værk, der skriger på fortjenstfuld opmærksomhed, for det er et album, der suger lytteren ind fra første til sidste øjeblik.

Det er ikke fordi, der er noget nyt under solen: Dig!!! Lazarus Dig!!! er Nick Cave, som vi kender ham: Messende med sin karakteristiske vokal over The Bad Seeds kantede, vuggende spil. Selvom jeg godt har kunnet forstå den næsten religiøse dyrken Nick Cave er omgivet af, er jeg aldrig selv før blevet overbevist. De foregående albums har enten været for stillestående, for larmende, for mærkelige, for poppede, for ufokuserede eller hvad ved jeg. Men jeg skal love for at den sidder lige i skabet nu: Nick Cave and the Bad Seeds har fået samlet alle de løse ender til et beåndet, melodisk og balanceret mesterværk. Jeg melder nu til Nick Cave menigheden og bøjer mig i støvet!!!