Arkiv for august 2008

Comeback til Grammofonen!

27. august 2008 skrevet af: Thomas Damholt

grammofonpickup.jpg

Jeg er en af de gamle grammofonplade-entusiaster, der ikke kunne drømme om at smide sine gamle LP’er ud eller pakke pladespilleren væk. Næ, nej pladespiller og LP’er har hjemme hos os den prominente plads i stuen lige ved siden af fjernsynet og, selvfølgelig - man er vel bibliotekar - bøgerne. Vi har faktisk ikke engang en CD-afspiller, men det skyldes jo selvfølgelig at vi afspiller og overfører CD’er på computer til MP3-afspillere.

Og, ja jeg er jo vokset op med at købe plader i min ungdom i 80´erne og 90´erne, så det er jo nok meget naturligt at jeg har beholdt dem, når man også er sådan lidt (forhåbentligt godt skjult) teknologiforskrækket og tilbage til jorden-agtig. Jeg har med slet skjult tilfredstillelse fulgt hvordan nichekunstnere inden for techno-, hip-hop-, garagerock- osv.-genrer stædigt siden CD’ens fremkomst har fastholdt også at udgive på vinyl. Jeg følte også at noget var i gære, da temmeligt overraskende, pludselig engang sidste år solgte selv Bilka pladespillere - godt nok nogle, der primært vel var til at overføre vinylplader via USB-port til computeren, men alligvel.

Så i går læste jeg en artikel i Rolling Stone fra juni med titlen: “Vinyl Returns in the Age of MP3″, skrevet af David Browne. Ifølge den er grammofonpladesalget i USA - ja, nærmest eksploderet! I 2007 blev der solgt 1 million LP’er, i 2006 var tallet 858.000 og tallet for 2008 forventes at stige til 1,6 millioner! Altså næsten en fordobling på 2 år. Dette citat fra starten af artiklen siger det hele, og hurra! jeg sidder netop nu og hører The Who: Quadrophenia på LP:

“For his 19th birthday, Simon Hamburg wanted only one present: a turntable for his dorm room at the University of Southern Mississippi. His father bought him a portable $69 model, and Hamburg’s older brother chipped in LPs by Simon and Garfunkel and the Who. “Listening to ‘Baba O’Riley’ on vinyl is always better than listening to ‘Baba O’Riley’ on anything else,” Hamburg says. “You can hear every instrument. It sounds stupid, but it’s like you’re feeling the music. You’re part of it.”" Læs hele artiklen.

Nu sidder du måske og tænker: “ja, men for søren da, manden arbejder jo på et bibliotek og bibliotekerne var jo så hysterisk åndssvage at smide LP’erne ud dér for 10-15 år siden…” Og, ja det gjorde bibliotekerne (faktisk inden jeg blev fastansat, må jeg lige nævne…), men det var ikke alle!!! Faktisk kan man stadig låne en hel masse LP’er på nogle af de store biblioteker. En søgning på The Who på grammofonplade giver hele 28 hits i www.bibliotek.dk, hvor man jo kan bestille fra hele landet.

Så det er bare med at støve grammofonen af og låne The Who på LP på biblioteket, som i de gode gamle dage…

Lån The Who på LP via bibliotek.dk

Introducing … Hello Saferide & Säkert!

18. august 2008 skrevet af: Thomas Damholt

sakertcover.jpg

Svenske Annika Norlin udgav under navnet Hello Saferide i 2005 albummet Introducing … Hello Saferide, som hittede i “indie”-musikmiljøet. Jeg opdagede dog først pladen hér i foråret og faldt pladask for den. Særligt singlen My Best Friend med det ekstremt charmerende omkvæd: ”Damn! I wish I was a lesbian / Damn! I wish I was a Lesbian / Damn I wish I was… and you were too / so I could fall in love with you” sat henover en munter melodi, står ud som noget særligt (se video fra youtube herunder). Men i det hele taget har pladen har ikke en svag sang og Annika Norlins vokal har en særlig hudløshed, der vækker genklang. Selv hos mig, der ikke ofte gider låne ører til i kvindelige vokalister og singersongwritere: Det bliver, sådan firkantet sagt, nok lige en tand for rundt og pænt. http://www.myspace.com/hellosaferide

Det personlige, humoristiske og lidt skæve univers som Hello Saferide emmer af, har Annika Norlin taget med over i sit nye projekt Säkert. Säkerts debutalbum Säkert! udkom for nylig, så jeg heldigvis kunne springe lige over i det efter at have rålyttet til Introducing … Hello Saferide. Säkert! har solgt rigtigt godt i Sverige. Annika Norlin synger til forskel fra i Hello Saferide da også på svensk og det bliver det bestemt kke mindre lettilgængeligt og vedkommende af, hvis man da kan forstå svensk… Derudover kan forskellene mellem de to albums summeres op ved at nævne, at musikken er en lille smule mere afrundet og velproduceret og teksterne knapt så skævt humoristiske på det nye album Säkert! http://www.myspace.com/sakert

Men nu er det jo heldigvis ikke sådan at jeg skal sidde hér og anbefale det ene album frem for det andet: Begge er yderst lytteværdige plader - hvadenten man er til svensk poprock eller til mere eksperimenterende indiepop. Hvis f.eks. navne som Håkan Hellström, Peter, Bjorn & John, Cajsa Stina Åkerström, Lisa Nilsson eller Lisa Ekdahl får dig op at køre, skal du tjekke Annika Norlins udgivelser ud: Säkert kan lånes på NæstvedBibliotekerne og Introducing … Hello Saferide findes på andre biblioteker i landet og kan bestilles via bibliotek.dk.  

Lån Säkert: Säkert! på NæstvedBibliotekerne

Lån Säkert: Säkert! via bibliotek.dk

Lån Introducing … Hello Saferide via bibliotek.dk

Download Accelerate

6. august 2008 skrevet af: Thomas Damholt

R.E.M.: Accelerate

vores hjemmeside har vi lige opdateret Top 10-listerne over mest reserverede CD’er, spil, film m.m. På Top 10-listen over CD’er kan 6 af de 10 mest populære CD’er lige nu lånes uden ventetid på Bibliotekernes Netmusik: www.netmusik.dk.

Rasmus Nøhrs nye album: I stedet for en tatovering er nr. 1 på listen og hvis du reserverer den lige nu kommer du ind i køen til den som nr. 12. Og da der skal gå 4 måneder før CD’er, der udkommer i Danmark, må lånes ud på bibliotekerne pga. karensperioden, kan der altså gå en rum tid før du kan låne den - også selvom vi har købt hele 4 eksemplarer pga. den store efterspørgsel.

www.netmusik.dk kan du, som nævnt, låne 6 af de ved NæstvedBibliotekerne lige nu mest populære CD-albums, som MP3 downloads i stedet. Således også det nye Rasmus Nøhr album. Du downloader de enkelte sange på albummet og kan derefter beholde dem i 7 dage. I vores biblioteksbase er der links til de titler, der også findes i Bibliotekernes Netmusik, så du dérfra kan hoppe direkte over og downloade. Det kræver at du er bosiddende i Næstved Kommune og at du har en pinkode.

Netmusiks blog kan du læse om hvordan du bruger www.netmusik.dk og f.eks. få indblik i de problemer, der kan være med den net-afspiller, man skal bruge for at spille filerne: Windows Media Player, og du kan se hvilke typer af MP3-afspillere, du kan downloade musikken til.

Jeg er ikke særligt begejstret for Rasmus Nøhrs nye album - det viser sig at alle de sange, jeg foreløbig har hørt fra det nye album, minder mig irriterende meget om hans “gamle” hit Sommer i Europa

Så jeg synes at du i stedet skulle kaste dig over at downloade album nr. 2 på listen: det nye R.E.M. album: Accelerate. Det er R.E.M. i topform - ja, faktisk har de fundet en sådan set aldrig før helt så kontant, kort og aggresiv stil frem, men det er samtidig et R.E.M., der efter en længere periode med ujævne albums, nu melodisk (næsten) kan matche storhedstiden i midten af 1990′erne.

Top 10 Musik-CD’er - August 2008