Arkiv for oktober 2012

En dansksproget rockklassiker er født

18. oktober 2012 skrevet af: Thomas Damholt

Det kom som lidt af en overraskelse, da Christian Hjelm fra Figurines for ca. en måned siden udgav albummet Før vi blev lette med egenkomponerede dansksprogede sange. Dog ikke umiddelbart en frastødende overraskelse, med tanke på Christian Hjelms helt unikke og skrøbeligt smukke vokal.

Albummet er fra først til sidst fyldt med tidløse, fremragende sange - sange, der suger fra og lægger sig i slipstrømmen fra noget af den allerbedste danske rockmusik gennem tiden. Skovsen og Ingemann, Sebastian, Kim Larsen og Nikolaj Nørlund. Og så er der stemmen, og jo, den fremkalder hos mig, der ellers ikke er den store vokal-dyrker, gentagne gange disse helt særlige øjeblikke, hvor man bare åndeløs må lytte og ønsker at alle andre bare kunne lytte med og få samme store oplevelse.

Andensinglen Alibi er for tiden i rotation på P3 - ligesom også førstesinglen Før vi blev lette var det. Og den her tale om singler er ganske passende, for der er faktisk tale om 11 sange, der hver for sig er popsingler, dog nogle af dem lidt for mol-stemte til at blive spillet i radioen.

Jeg har læst en anmelder nævne Thomas Helmig i forbindelse med albummet og det kan jeg tilslutte mig: Christian Hjelms debutalbum på dansk besidder af og til helt Thomas Helmigske tekstfraser fyldt med den umiddelbarhed og ærlighed grænsende til banalitet, der måske netop derfor, formår at hænge ved.

At det ikke kammer over og bliver vammelt, så denne lytter på tredje uge skamspiller albummet, skyldes ikke kun Hjelms gåsehudsfremkaldende stemme, men også den fine måde sangene er arrangerede, teksternes dobbeltbundethed og tristessen, der lurer bag den glade skjalden - og så ønsket om igen og igen at høre sangen: Standser lige, der for mig bedst kan betegnes som Christian Hjelms Kvinde min. Jeg vil ikke tøve med at udnævne Før vi blev lette til en dansk rockklassiker, som jeg virkelig håber, når et stort publikum.

Solen er blød og mild
Den danser kun for dig
Alt det vi ikke kunne sige
Det lever kun i mig
(Fra starten af Standser lige)

Reserver Før vi blev lette eller lån på bibzoom.dk