Arkiv for december 2014

Et (LP-)cover siger mere end tusind ord - del 2

19. december 2014 skrevet af: Thomas Damholt

Jeg har tænkt over hvilke LP-covers jeg har hængt op på væggen derhjemme i min stue. Jeg har købt to rammer til LP-covers og der skulle jo så vælges to LP’er til væggen, som signalerede det jeg vil associeres med… For i øvrigt jo fuldstændig ligesom man gør det på sin virtuelle facebook-væg.

Mit første valg var The Rolling Stones: Let it Bleed, som jeg skrev om i forrige blog-indlæg, og der på mange måder flettet ind i valg nummer to, som er coveret til albummet London Calling af The Clash.

london calling

Det er måske ikke helt oplagt at se det sådan, men for mig er der en lige linje fra The Rolling Stones’ tilegnelse af blues-genren og udviden den til sin helt egen bluesrock genre og det The Clash gjorde omkring 1980 med punk. De skabte med afsæt i den lidt primitive 3-akkorders fræsende, hvæsende punkgenre, et album med snart sagt alle rytmiske genrer: Jazz, rockabilly, soul, reggae, pop mv. der ikke kan benævnes som andet end et af de helt store rock-mesterværker.

Derudover vil det nok heller ikke være helt hen i vejret at påstå at medlemmerne af The Clash, som The Rolling Stones, ikke hver for sig er teknisk overlegne musikere, men ud af det løst strukturerede sammenspil skabes magi. Og det vil nok heller ikke være forkert at kalde begge bands bannerførere for det farlige, sexede og ja, endda revolutionære indhold i rockmusikken. Det er ikke for ingenting at The Clash’s næste, for i øvrigt, megalange og noget underkendte, album hedder Sandinista!

Og, ja, så er Pennie Smiths foto af Paul Simonon, der smadrer sin bas, bare et ikonisk billede af rockmusik med klare referencer til dens opståen. Og jeg har meget svært ved at forestille mig et liv uden rockmusik - specielt den slags, der rykker og provokerer.

Se herunder The Clash fremføre sangen London Calling, Train in Van og Guns of Brixton på amerikansk TV i 1980. Pladen gav det helt store gennembrud for bandet i USA.

Lån London Calling på LP
Lån London Calling på CD

Et (LP-)cover siger mere end tusind ord

8. december 2014 skrevet af: Thomas Damholt

Jeg kom til at tænke på hvilke LP-covers jeg har hængt op på væggen derhjemme i min stue og hvorfor? Jeg har købt to rammer til LP-covers og der skulle jo så vælges to LP’er til væggen, som signalerede det jeg vil associeres med… For i øvrigt jo fuldstændig ligesom man gør det på sin virtuelle facebook-væg ;-)

LetitbleedRS

Førstevalget af LP-cover er The Rolling Stones LP: Let it Bleed. Det er selvfølgelig både et signal om at jeg er stor, stor fan af Stones, men der er jo også en grund til at jeg netop har valgt det album. Coveret i sig selv, synes jeg er virkelig legende, charmerende og interessant at kigge på med de mange forskellige typer af lag i grammofonlagkagen – samtidig signalerer det jo også i sig selv grammofoner og LP’er som jeg jo også er glad for.

Musikken afspejler også dette: Hele det menneskelige følelsesregister er repræsenteret: Det er opløftende, næsten åndeligt, men samtidig på en meget desperat måde. Frem for alt indrammer det alt det, som mange, i hvert fald jeg, vel allermest forbinder The Rolling Stones med: Sexet, sjælfuld musik af den ikke-intellektuelle slags. Skal en sang overbevise dig om at jeg har ret i det, må det være Gimme Shelter, som jeg ikke kan tro noget menneske kan sidde stille til – eller i det mindste være uberørt af.

Her Gimme Shelter i en god live-udgave, der dog ikke helt matcher LP-versionen:

En af de næste dage her i december vil jeg skrive hvad det andet cover, der hænger i min stue er….