Himlen må vente

14. oktober 2010 skrevet af: Peter Thygesen

Franske Charlotte Gainsbourg er herhjemme nok bedst kendt for sin hovedrolle i Lars von Triers kontroversielle Antichrist fra sidste år, men sideløbende med filmarbejdet har hun faktisk en musikerkarriere med flere udgivelser i eget navn. I den sammenhæng har det tidligere ikke fornægtet sig at hun er datter af excentrikeren, musikeren og provokatøren Serge Gainsbourg. Denne gang er hun dog trådt ud af farmands skygge og har allieret sig med ingen anden end kamæleonen Beck, der har produceret, skrevet og medvirket på langt det meste af materialet. Det er der kommet en rigtig god plade ud af.

Man kan roligt sige, at de to klæder hinanden godt. Vi er i en verden, hvor kitsch og alvor går hånd i hånd, og hvor distance og indlevelse er umulige at adskille. Beck har produceret varieret med sin sædvanlige tæft for detalje og den enkelte sangs kvalitet. Nogle gange er det imødekommende, nærmest indsmigrende, andre gange pågående og fandenivoldsk som i Trick Pony med overstyret trommesæt og bas helt fremme i lydbilledet. Samtidig hviler der dog en lettere fortabt stemning over numrene, hvor akustisk guitar, klaver og strygere giver god plads til Gainsbourgs skrøbelige og personlige stemme. Og det er måske ikke så underligt, hvis albummet afspejler både en følelse af kaos og ensomhed. Pladen er nemlig inspireret dels af arbejdet med den på alle måder hårde Antichrist, dels af at Gainsbourg i 2007 måtte gennemgå en række undersøgelser i en såkaldt MRI-scanner (på fransk IRM), fordi hun fik en hjerneblødning som følge af en vandski-ulykke.

Men heldigvis får melankolien og alvoren sjældent lov til at stå alene, men placeres i et opfindsomt og eventyrlystent musikalsk univers (f.eks. rummer flere numre således samples fra scanneren). Resultatet kan vel nærmest kaldes reflekterende popmusik, på én gang mistrøstigt og opløftende, og eksekveret i en samling skamløst vidunderlige melodier. Så kan man dårligt forlange mere.

Lån IRM på biblioteket
Lån IRM på bibzoom.dk

 

En kommentar til “Himlen må vente”

  1. templates siger:

    Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
    wonderful blog!

Skriv en kommentar