Comeback til Grammofonen!

27. august 2008 skrevet af: Thomas Damholt

grammofonpickup.jpg

Jeg er en af de gamle grammofonplade-entusiaster, der ikke kunne drømme om at smide sine gamle LP’er ud eller pakke pladespilleren væk. Næ, nej pladespiller og LP’er har hjemme hos os den prominente plads i stuen lige ved siden af fjernsynet og, selvfølgelig - man er vel bibliotekar - bøgerne. Vi har faktisk ikke engang en CD-afspiller, men det skyldes jo selvfølgelig at vi afspiller og overfører CD’er på computer til MP3-afspillere.

Og, ja jeg er jo vokset op med at købe plader i min ungdom i 80´erne og 90´erne, så det er jo nok meget naturligt at jeg har beholdt dem, når man også er sådan lidt (forhåbentligt godt skjult) teknologiforskrækket og tilbage til jorden-agtig. Jeg har med slet skjult tilfredstillelse fulgt hvordan nichekunstnere inden for techno-, hip-hop-, garagerock- osv.-genrer stædigt siden CD’ens fremkomst har fastholdt også at udgive på vinyl. Jeg følte også at noget var i gære, da temmeligt overraskende, pludselig engang sidste år solgte selv Bilka pladespillere - godt nok nogle, der primært vel var til at overføre vinylplader via USB-port til computeren, men alligvel.

Så i går læste jeg en artikel i Rolling Stone fra juni med titlen: “Vinyl Returns in the Age of MP3″, skrevet af David Browne. Ifølge den er grammofonpladesalget i USA - ja, nærmest eksploderet! I 2007 blev der solgt 1 million LP’er, i 2006 var tallet 858.000 og tallet for 2008 forventes at stige til 1,6 millioner! Altså næsten en fordobling på 2 år. Dette citat fra starten af artiklen siger det hele, og hurra! jeg sidder netop nu og hører The Who: Quadrophenia på LP:

“For his 19th birthday, Simon Hamburg wanted only one present: a turntable for his dorm room at the University of Southern Mississippi. His father bought him a portable $69 model, and Hamburg’s older brother chipped in LPs by Simon and Garfunkel and the Who. “Listening to ‘Baba O’Riley’ on vinyl is always better than listening to ‘Baba O’Riley’ on anything else,” Hamburg says. “You can hear every instrument. It sounds stupid, but it’s like you’re feeling the music. You’re part of it.”" Læs hele artiklen.

Nu sidder du måske og tænker: “ja, men for søren da, manden arbejder jo på et bibliotek og bibliotekerne var jo så hysterisk åndssvage at smide LP’erne ud dér for 10-15 år siden…” Og, ja det gjorde bibliotekerne (faktisk inden jeg blev fastansat, må jeg lige nævne…), men det var ikke alle!!! Faktisk kan man stadig låne en hel masse LP’er på nogle af de store biblioteker. En søgning på The Who på grammofonplade giver hele 28 hits i www.bibliotek.dk, hvor man jo kan bestille fra hele landet.

Så det er bare med at støve grammofonen af og låne The Who på LP på biblioteket, som i de gode gamle dage…

Lån The Who på LP via bibliotek.dk

En kommentar til “Comeback til Grammofonen!”

  1. pokies on tv shows siger:

    Thanks for any other magnificent post. Where else may anyone get that
    type of information in such an ideal method of writing? I’ve a
    presentation next week, and I am on the search for such information.

Skriv en kommentar