Cave & Ellis’ soundtracks

19. september 2011 skrevet af: Peter Thygesen
Nick Cave & Warren Ellis - White Lunar (2009)

Nick Cave & Warren Ellis - White Lunar (2009)

Til tider kan man godt have det sådan med soundtracks-albums, at musikken lyder mærkværdig løsrevet fra sammenhængen, når den pludselig skal fungere alene, uden billedernes magi. Undtagelserne kunne være Morricones lydspor til Leones spaghetti-westerns (A Fistful of Dollars, The Good, the Bad and the Ugly m.fl.) eller Angelo Badalamentis musik til David Lynchs film (Mulholland Drive m.fl.). Her er der ingen problemer med at opstarte det indre billed-flow og se henholdsvis svedige gunslingere i knastørre landskaber eller et moderne film noir-drama for det indre blik.

Sådan har jeg det heldigvis også med den samling soundtracks som Warren Ellis og Nick Cave har lavet sammen til store og små film i snart en lille årrække. Ellis’ og Cave’s filmmusik er samlet på dobbelt-CD’en White Lunar. Jeg må med det samme tilstå, at jeg kun har set den første i rækken af disse film, The Proposition (2005) som Cave også skrev manuskriptet til. Denne film var en slags western henlagt til Australiens ødemark i 1800-tallet, og her passede Ellis’ og Caves tidløse musik perfekt til den brutale handling og billederne af den storslåede, australske natur.

Siden har parret lavet musik til endnu et par storfilm, The Assassination of Jesse James (med Brad Pitt) og The Road (med Viggo Mortensen), hvor man ikke har svært ved at forestille sig, hverken storslåede landskaber eller mørk psykologi, når man hører musikken. Der er noget hjemsøgt og snigende over musikken, der har rod i country, blues og folk, og selv om det er enkelt skruet sammen, kan musikken pludselig åbne sig ganske voldsomt og fortælle om dramaer i episke landskaber.

På anden del af denne dobbelt-CD finder man de kompositioner som Ellis og Cave har produceret til et par dokumentarfilm. Her er musikken mere eksperimenterende selv om udgangspunktet – den tidløse country-folk – er det samme. Filmene, Phnom Penh (om prostitution) og The English Surgeon (om kirurgi og frustrationer i Ukraine!), kalder næppe på samme musikalske schwung som stor-filmene, og man må tro, at Ellis’ og Caves rugende og foruroligende musik understøtter emnerne glimrende.

Ellis’ og Caves musik er drama med tilbageholdt åndedræt, smukt og urovækkende på samme tid. Og derfor en anbefaling værd.

Reservér White Lunar

4 svar til “Cave & Ellis’ soundtracks”

 1. Hverdag og Familie siger:

  Vildt fedt musik, jeg side og høre Cave & Ellis’ soundtrack når jeg skriver artikler, og det er virkeligt god musik, vi skriver selv lidt om musik på vores side, men ikke så godt som i gør her, - fortsæt med de gode anmeldelser i laver. Dette soundtrack kan godt anbefales til arbejdet det er afslappende og jeg kan nydemusikken samtidigt med at arbejdet laves ;)

 2. Peter Thygesen siger:

  Tusind tak for de venlige ord. Det er altid rart, når andre kan bruge det, som man selv er begejstret for. Her på bloggen skriver vi om det, vi kan lide. Nogle gange er det om musik, som mange kender og kan relatere til, andre gange er det - som her - lidt smallere. Altid er det skrevet med entusiasme og i håb om at den “smitter”.
  Når nu du er så glad for Cave/Ellis-pladen her, tror jeg at den musik som Warren Ellis har udgivet med sin gruppe, Dirty Three, må være noget for dig. Udgivelser som “Ocean Songs” og “Cinder” er f.eks. fremragende med deres på én gang storladne og skrabede violin-guitar-trommer-musik.
  Held og lykke med skriveriet og endnu engang tak for respons.
  Peter

 3. プリズンブレイク レンタル siger:

  無実の罪で極刑が決定した兄バローズを逃がすために、弟マイケル・スコフィールドがわざと刑務所に入り、仲間たちと力を合わせて脱獄をするストーリーです。でも、脱獄した後の展開がまた最高で、いつもハラハラさせられるので長い時間観ていても飽きませんよ。
  ストーリーは1~4までありますが、刑務所脱出までを描いたシーズン1、敏腕捜査官のマホーンからの逃走を描いたシーズン2が傑作です。おすすめポイントは盛り沢山ですが、やはり登場人物の個性が目立ちます。そして、いきなり主要人物が死んだりするので、目が離せません。
  特にセオドア・バッグウェル、通称ティーバッグ。これはもう、演技が最高すぎます。おそらく彼が演じていなければ、ここまでインパクトのあるキャラクターにはならなかったはず。役柄は子供たちをレイプ殺人したという引くほどの凶悪犯ですが、どこか憎めず、シーズン1からシーズン4の最終話までずっと出演している数少ない一人です。

 4. tuba siger:

  excellent issues altogether, you just received a new reader.

  What might you recommend in regards to your submit that
  you made a few days in the past? Any sure?

Skriv en kommentar